ЕК предложи нови правила за улова на сьомга в Балтийско море 15.08 | 09:23

Учените предупреждават, че някои видове сьомга са на ръба на оцеляването

От iNews.bg

Европейката комисия (ЕК) представи идеята си за нова регулация на управлението на пасажите от сьомга в Балтийско море. Предложението се базира на данни на учени, според които близо 30 вида дива сьомга в региона се оказва под критичния минимум за оцеляване.

Предишният план за управлението на запасите беше подготвен през 1997 година. Неговият срок изтече през 2010 година и не беше направено удължаване или нов документ, припомнят от Брюксел. По тази причина и от ЕК изготвиха нова многогодишна програма за управление.

Основните предложения в нея са за устойчив улов на вида, така че да бъдат опазени видовете. В основата на плана са съхранението на сьомгата и нейното генетично разнообразие.

Новите мерки ще важат не само за риболовните кораби, но дори и за туристическите лодки, които предлагат улов на сьомга като атракция. Страните от региона ще трябва да изготвят национални планове за опазване на вида по време на сезона, гласят още предложенията на ЕК.

Предложенията на Комисията ще трябва да бъдат обсъдени и одобрени от Съвета на министрите и от Европейския парламент преди да влязат в сила.

Водещи

Най-четени