ЕС: Проверките гарантират - ядем безопасни храни 21.07 | 12:28

Чрез системата RASFF през миналата година са подадени над 9 хил. сигнала за опасни храни

От Деляна Петкова

Извършените проверки на ниво ЕС гарантират - храната, която консумират европейците е безопасна. А чрез Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF) са били предотвратени или ограничени много рискове за безопасността на храните.

Това показва анализ на Европейската комисия за изминалата 2011 година. Системата RASFF играе ключова роля за гарантирането на безопасността на храните "от фермата до трапезата", като осигурява бърза реакция, ако бъде установен риск за безопасността на храните. 

През миналата година чрез RASFF са получени 9 157 уведомления за неспазване на законодателството на ЕС във връзка с храните, а при 617 от сигналите е ставало дума за сериозни рискове. През миналата година системата е трябвало да се справи с предизвикателства като ядрената авария във Фукушима, разпространението на бактерията e-coil и други.

През миналата година са получени 5 345 сигнала за последващи действия и 3 812 нови уведомления. От новите уведомления огромна част се отнасят до храни (3 139), а останалите - за фуражи и матариали, предназначени за контакти с храни.

Най-често подаваните сигналите са за наличие на афлатоксини във фуражи, сушени плодове и ядки, както и във връзка с миграция на химически вещества при кухненски прибори от Китай, сочат данните на ЕК.

След направените анализи на дейността от Комисията си изваждат и някои заключения от действието на RASFF. Един от тях например е за подобряване на работата на системата, което може да стане чрез въвеждането на онлайн платформата за уведомяване - iRASFF. Трябва да бъдат извършени и прегледи на съществуващи стандарти, както и процедури за действия при кризи.

За да бъде повишена бързината при откриване на опасни продукти и изтеглянето им пазара пък ще трябва да бъдат прегледани правилата за проследяване на продуктите.

След кризата с разпространението на бактерията e-Coli пък се заговори и за създаване на специфични норми за производството на семена и кълнове.

Водещи

Най-четени