ЕС вече ще ни дава пари за разделното събиране 09.12 | 14:16

Предвидени са и 20 млн. лв. за проекти, намаляващи риска от наводнения

От Нели Минчева

Контейнери за разделно събиране на отпадъци и камиони за извозването на тези отпадъци вече ще могат да се финансират по оперативна програма "Околна среда". Това става ясно от съобщение на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Такъв тип разходи са включени сред одобрените по програмата за периода до 2013 г.

От министерството се надяват това да помогне изграждането на действащи регионални системи за управление на отпадъците, а с освободения финансов ресурс общините да прилагат така наречените "меки мерки" (например въвеждане на диференцирана "такса смет" от Общинските съвети).

Догодина по директната процедура в сектор "Води" ще може да се кандидатства с планове за управление на речните басейни и за управление на риска от наводнения. Предвидените пари са 20 млн. лв.

Общо 87 млн. лв. пък ще бъдат предоставени на регионите Пазарджик, Кочериново, Провадия и Своге за изграждане на регионалните системи за управление на отпадъците.

В сектор "Биоразнообразие” ще се обявят четири процедури:

- 2 млн. лв. се насочват към регионалните инспекции по околната среда и водите, които трябва да разработят и актуализират планове за управление на резервати;

- 4 млн. лв. - за актуализиране на плана за управление на национален парк Пирин;

- за общини, неправителствени организации, структури на МОСВ и Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) са предвидени 2 млн. лв. за проекти за управление на защитени местности извън обхвата на националните и природните паркове;

- 25 млн. лв. ще се предоставят за проекти по опазване и възстановяване на биологичното разнообразие.

Водещи

Най-четени