ЕС забранява унищожаването на непродадения текстил 28.05 | 12:20

Франция вече въведе подобен закон

От iNews

Европейският съюз забранява унищожаването на непродадени текстилни изделия. За това се разбраха правителствата на страните от блока. В Европа, Франция е една от страните-пионери в тази област, която вече има работещ закон срещу текстилните отпадъци. 

Близо 6 милиона тона текстил се изхвърлят всяка година в ЕС, което прави приблизително по 11 кг на човек. Голяма част от тези отпадъци отиват в сметища или се изгарят. Потреблението на текстил в Европа оказва четвъртото по големина негативно въздействие върху околната среда и климата, предаде Нова тв.

Зад "невидимите” процеси по добив на суровини, производство и продажба на крайния продукт стоят огромно количество вложени енергия и ресурси, както и трудът на повече от 75 милиона души по целия свят. Някои, от които непълнолетни.


Вода, нужна за битовите нужди на 2 милиарда души. Земя, която може да изхрани 80 милиона от тях. Тонове нефт, парникови газове и опасни химикали – така модата променя околната среда всяка година. За да обърне мача в полза на природата, Европа прави малки, но важни стъпки. Забраната за унищожаване на непродадения текстил.  

Водещи

Най-четени