ЕС не си взема поука за хвостохранилищата, смята WWF 04.10 | 14:00

Днес се навършва една година от токсичния инцидент в Унгария

От Ивайло Ачев

Година след инцидента с унгарско хвостохранилище в град Айка, който доведе до сериозно замърсяване на река Дунав, все още не са взети адекватни мерки за предотвратяването на подобни бъдещи бедствия, твърди международната природозащитна организация WWF.

Все още няма система за задължително застраховане на рискови хвостохранилища. Няма и система за контрол на хвостохранилищата и други подобни съоръжения в бившите съветски републики от Източна Европа.

"Една година след катастрофата в Унгария и десет години след аварията в Бая Маре в Румъния все още нямаме ясна представа колко подобни токсични бомби тиктакат все още в Източна Европа", предупреди Андреас Бекман, директор на Дунавско-Карпатската програма на WWF.

Част от глобата в размер на 470 млн. евро, които Унгария наложи на алуминиевия завод MAL, собственик на печално известното хвостохранилище, трябва да се използва не само за покриване на разходите, свързани с компенсацията на пострадалите от разлива на токсична кал, но и за да се намерят други подобни проблемни съоръжения в Унгария. Макар че унгарското правителство обеща да направи задълбочено проучване на инцидента, не е ясно кога ще бъде публикувано.

Унгарският опит трябва да послужи за нещо полезно – например изготвяне на план за действие за осигуряване на рисковите зони не само в Унгария и други страни членки на ЕС в Централна и Източна Европа, но и на други страни от басейна на река Дунав, като Хърватия, Сърбия, Молдова и Украйна. Планът за действие трябва внимателно да проучи рисковете за хората и природата от стотици хвостохранилища за токсични отпадъци, които се намират в този регион. Действащото законодателство на всяка "проблемна" държава трябва да бъде проучено за евентуални пропуски.

Някои хвостохранилища в Централна и Източна Европа вече не са в употреба или нямат ясен собственик и съответно при тях няма как да се прилага Директивата за минни отпадъци на ЕС от 2006 година. Необходима е ясна правна рамка за прилагането на директивата и преди всичко трябва да е ясно кой носи отговорност в случай на авария.

На 4 октомври 2010 г. повече от един милион кубически метра токсична червена кал изтекоха от скъсано хвостохранилище на завод за алуминий близо до град Айка, Западна Унгария. Десет души загинаха, а 150 бяха ранени при бедствието. Инцидентът разруши редица села и отрови река Марцал, приток на река Дунав.

Водещи

Най-четени