ЕС трябва да намали парниковите емисии с 30%, настояха евродепутати 25.05 | 08:07

Това ще отвори милиони работни места

От iNews.bg

До края на тази година ЕС трябва да обяви намаление на емисиите парникови газове с 30% (спрямо нивата от 1990 година) до 2020 година. Това заявиха европейските депутати, участващи на заседанието на комисията по околна среда в ЕП.

Според тях тази стъпка ще доведе до създаването на милиони работни места в ЕС. Ще има и други икономически ползи.

Решението на комисията беше подкрепено с 44 гласа "за", 14 "против" и един въздържал се, допълват от ЕП. Вероятно предложението ще влезе за обсъждане в пленарната зала на парламента на 23 юни.

Предложението на комисията надхвърля досегашните приети планове емисиите СО2 от страните в ЕС да бъдат намалени с 20% до 2020 година. От известно време обаче в Европа се заговори, че общността има капацитета за по-значително намаление, което пък от своя страна ще доведе и до нови работни места и повече икономически облаги.

В проекто резолюцията на комисията обаче се подчертава, че намалението на парниковите емисии ще зависи много от изпълнението на останалите цели в областта на енергетиката – увеличение на дела на възобновяемите ресурси и за енергийната ефективност.

Националните планове като инвестиции за развитието на иновациите и данъчни облекчения също играят важна роля в тази план. На ниво ЕС схемата ETS (за търговия с парникови газове) ще продължи да има определящо значение, допълват още европейските депутати.

Водещи

Най-четени