Европа дала 14,3 млрд. евро за пречистване на отпадъчни води 07.08 | 21:03

Но е още далеч от изпълнението на екологичните стандарти

От Филипа Тодева

Последните данни за пречистването на отпадъчните води в Европа показват подобрения в събирането и обработката, въпреки че все още има големи различия между държавите членки, сочат данните на ЕК.

Лидерите в тази област, като например Австрия, Германия и Нидерландия до голяма степен постигат минималните стандарти на ЕС за пречистване на отпадъчните води, а няколко други държави ги следват с малка разлика.

По-новите държави членки, започнали работа в областта от по-ниско равнище, също са подобрили като цяло събирането и обработката, независимо от по-ниската степен на съответствие.

Този напредък е свързан със значителна инвестиционна подкрепа от ЕС, която възлиза на 14,3 милиарда евро за периода 2007-2013 г.

Според европейския комисар по въпросите на околната среда Янез Поточник пречистването на отпадъчните води е едно от основните изпитания за обществото.

"Почистваме ли боклука, който създаваме, или замърсяваме околната среда, от която зависим? С облекчение наблюдавам, че тенденциите се развиват в правилната посока и също така съм доволен, че действията на комисията - комбинация от финансова подкрепа и по-строги правни действия, когато е необходимо, носят полза за гражданите на Европа", коментира той.

Докладът показва, че преобладаващата част (91 %) от замърсените води от големите градове на ЕС се подлага на по-щателно пречистване, което е значителен напредък по отношение на положението, отразено в предишния доклад (77 %).

В началото на 90-те години само в около 60 % от местата за къпане качеството на водите е било отлично, а днес тази цифра е 78 %.

Събираемостта е на много високо ниво, като 15 държави членки събират 100 % от общото си количество замърсена вода. Всички са запазили или са подобрили предишните си резултати, въпреки че степента на съответствие остава под 30 % в България, Кипър, Естония, Латвия и Словения.

Степента на съответствие за вторично пречистване е 82 %, което е увеличение с 4 пункта спрямо данните в предишния доклад. Съществуват обаче огромни разлики между ЕС-15, където показателите са в диапазона 90-100 %, и ЕС-12, където средната степен на съответствие е 39 %.

Степените на съответствие по отношение на по-строгото пречистване за борба с еутрофизацията и за намаляване на бактериологичното замърсяване, което би могло да се отрази на човешкото здраве, са 77 % като цяло. Държавите членки от ЕС-12 са достигнали средно едва 14 %, а Австрия, Германия, Гърция и Финландия - 100 % изпълнение.

Делът от територията на ЕС, определена като чувствителна зона, се е увеличил с два пункта в сравнение с предишния доклад, и е достигнал почти 75 %. Най-големите увеличения са във Франция и Гърция.

Водещи

Най-четени