Европа ни съди за сметищата, след като ни спря парите за боклук 12.06 | 14:41

Затваряме старите общински сметища веднага след като се въведат в експлоатация новите регионални системи за управление на отпадъците, заяви екоминистърът

От iNews.bg

България е изправено пред голямо предизвикателство, защото е в напреднала фаза съдебната процедура, която започна ЕК в Европейския съд срещу страната ни заради незакритите стари сметища. Това каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева в отговор на въпрос на народния представител Чавдар Георгиев за актуалната политика на МОСВ за закриване на депа за битови отпадъци и изпълнение на изискванията за екологосъобразно третиране на отпадъците.

Василева не се въздържа да не прехвърли отговорността към коалиционните правителства на БСП и ДПС, като припомни, че Чавдар Георгиев е бил заместник-министър с ресор закриване на сметищата до 2009 г., както и в периода 2013-2014 година.

След което подчерта, че политиката за управление на отпадъците е отговорност на общините, но МОСВ ги подпомага с пари и методически съвети.

Закриването на общинските депа, които не отговарят на изискванията, е свързано с новите регионални системи за управление на отпадъците, каза министър Василева, цитирана от БТА.

Тя подчерта, че с пари от ОП "Околна среда" се финансира изграждането на 20 регионални системи за управление на отпадъците и за целта са заделени 750 млн. лева. С 97 млн. лева, осигурени от държавната фирма ПУДООС, се закриват и рекултивират 37 стари общински сметища.

Плащанията по ОП "Околна среда" бяха спрени през ноември 2013 г. и МОСВ също спря парите към бенефициентите на регионалните системи за управление на отпадъците. Това съвпадна с активния строителен сезон и наруши ритъма на работа, посочи Василева.

ЕК възстанови на 19 ноември 2014 г. плащанията към ОП "Околна среда" и сега МОСВ ускорява процеса на изграждането на новите регионални системи за управление на отпадъците, отбеляза екоминистърът.
Тя уточни, че веднага след въвеждането в експлоатация на новите регионални системи за управление на отпадъците, ще бъде спряно ползването на старите общински сметища.

Вече се използват седем нови регионални депа - две се ползват от 2012 г., нито едно не е въведено в експлоатация през 2013 г. и 2014 г., а пет работят от началото на 2015 г. - в Добрич, Малко Търново, Бургас, Габрово и Видин. Те са поели отпадъците на 28 стари общински сметища.

Очевидно е, че политиката за закриване и рекултивация на старите сметища е мудна и неефективна, каза Чавдар Георгиев. По думите му сметището в Тополовград все още се използва, макар че боклукът трябва да се извозва към регионалното депо в Харманли.

Депото в Тополовград е закрито през 2010 г. и отпадъците от там се пренасят от "БКС" ООД. Дейността на фирмата е проверена на 8 април т.г. и нарушения не са открити, каза министър Василева.

Водещи

Най-четени