Европа спира финансирането за рязане на кораби за скрап 01.03 | 18:48
Иновациите и новаторството ще навлизат в рибарството и аквакултурите
Новият Европейски фонд за "Морско дело и рибарство" ще сложи край на финансирането за скрапирането на кораби. Това каза Моник Париа, директор на Средиземно и Черно море в Генерална дирекция "Морски въпроси и рибарство" на Европейската комисия.
Решението на ЕК е провокирано от неефективността, която е показал досега този подход, заяви Моник Париа.
От 1994 г насам ЕС и страните членки са похарчили 2,7 милиона евро за нарязването на кораби за скрап. В следствие на това риболовният капацитет намалява годишно с около 2%. Европейската Сметна палата е излязла с критичен доклад относно тази практика, което също оказва влияние са спиране на финансирането.
Средствата, отпускани досега за скрапиране на кораби, ще се използват за откриване на нови работни места в рибарските общности, увери Моник Париа. Тя посочи, че 1 милион се инвестира за един кораб, който трябва да бъде нарязан, а за откриването на едно работно място са необходими 5-6 хиляди евро. Освен това ще се подкрепи модернизацията на риболовните кораби.
Европейският фонд за "Морско дело и рибарство" е изцяло в съответствие с промените в политиката в областта на рибарството и аквакултурите. Той е финансов инструмент, който ще подкрепя тези политики и ще има за цел да насърчи отрасъла чрез нови форми, новаторство и иновации.
Интелигентното рибарство и аквакултури, както и устойчивото развитие на рибарските райони са основните стълбове, на които се основава европейския фонд в сектора. Целта е да се постигне икономическо, жизнеустойчиво и конкурентно рибарство и аквакултури.
"Мисията ни е да се прекрати упадъка на местните рибарски общности и райони", коментира Моник Париа.
Европейският фонд ще допринесе за изпълнението на целите заложени в стратегията "Европа 2020". За следващия програмен период фондът ще се съсредоточи върху 3 от 11-те основни цели на стратегията.
Първата цел е да се насърчи заетостта в сектора и да се увеличи социалното включване на общностите в рибарството.
Засилване на конкурентноспособността е втората основна цел на фонда за морско дело и рибарство. За да бъде постигната, фондът ще допринася за въвеждането и развитието на иновациите в рибарството, както и в повишаване на новаторските политики. Защитата на околната среда и ефикасното използване на ресурси е третият основен акцент в рибарската политика за следващия програмен период.
От значение ще бъде и дребномащабният флот и поддръжката му, посочи Париа. За да бъдат стимулирани рибарите в дребномащабния флот ще им бъде предоставена подкрепа за стартиране на бизнес, модернизация на уредите им и консултантски услуги.
В рибарския сектор много трудно се постига икономическа устойчивост, затова новите финансови мерки ще са насочени към иновациите, които да добавят по-висока стойност на продуктите.
Водещи
-
На 6 февруари почитаме паметта на Свети Фотий
Той е покровител на всички, чиито имена съдържат светлина или неин символ в името си.
06.02 | 09:45
-
"Еконт" и "Спиди" вдигат цените с до 10%
От "Спиди" въвеждат няколко значими промени в ценообразуването
06.02 | 09:30
-
Изслушване на министъра на финансите Теменужка Петкова за точните размери на забавените за 2024 г. бюджетни плащания
Миналата събота лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска още в началото на тази седмица...
06.02 | 09:15
-
Днес в Окръжния съд в Пловдив ще има ново заседание по делото срещу Рангел Бизюрев
След убийството Бизюрев, заедно с близнаците Валентин и Борислав Динкови, заровили тялото на...
06.02 | 08:59
Най-четени
-
Днес в Окръжния съд в Пловдив ще има ново заседание по делото срещу Рангел Бизюрев
След убийството Бизюрев, заедно с близнаците Валентин и Борислав Динкови, заровили тялото на...
06.02 | 08:59
-
Изслушване на министъра на финансите Теменужка Петкова за точните размери на забавените за 2024 г. бюджетни плащания
Миналата събота лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска още в началото на тази седмица...
06.02 | 09:15
-
"Еконт" и "Спиди" вдигат цените с до 10%
От "Спиди" въвеждат няколко значими промени в ценообразуването
06.02 | 09:30