Европейски еко програми помагат на България в интеграцията 25.06 | 15:41

И двете имат бюджет по 9,4 милиона евро

От Лазар Тодоров

Две програми, които са съфинансирани от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство /2009-2014 г./, ще подпомогнат реализирането на проекти за управление на водите и за опазване на биоразнообразието.

И двете програми имат бюджет от 9,4 милиона евро, коментира пред журналисти Пламен Глогов, който е от отдел "Международни програми и проекти" на дирекцията "Координация по въпросите на европейското сътрудничество и международните отношения" в МОСВ.

С двете програми се цели да се подпомогне прилагането на европейските директиви в страната.

С първата програма "Интегрирано управление на морските и вътрешните води" ще се инсталират станции с които ще се наблюдава, качеството и количеството на морската вода, както и да се прогнозират явления като загуба на крайбрежна ивица и да се подобри превенцията на непредвидими обстоятелства, като последните наводнения.

Другата програма "Биологично разнообразие и екосистеми" набляга на биоразнообразието и устойчивото опазване на околната среда. Има много организации, които разполагат с данни за популации и биоразнообразие, но те не са достъпни, ще дадем възможност техните данни да се оценят, коментира Глогов.

Поканите за кандидатстване с проекти по двете програми ще бъдат публикувани през юли. Одобрените проекти трябва да се реализират до април 2016 година.

Водещи