Европейски рибари печелят пари от улов на отпадъци 12.05 | 12:12

Пилотна програма на ЕС дава субсидии за рибари, които почистват открити води

От Ивайло Ачев

През последните години Европейската комисия и в частност европейският комисар по рибарството и морско дело Мария Даманаки водят тежка борба за опазване на рибните популации в европейски води.

Политиците трябва да се съобразяват хем с исканията на природозащитните организации, които непрекъснато повтарят колко застрашени са някои морски видове, хем с тези на рибарите, които роптаят, че ограниченията удрят по техния поминък и ги оставят без работа.

Една от най-зловредните практики, с които ЕС се сблъсква по отношение на риболова, е практиката вече хванат улов да се изхвърля обратно в морето, тъй като е хваната повече риба, отколкото е позволената европейска квота. "Отпадъчната практика" всъщност вреди още повече на популациите и затова Даманаки предлага да се постави извън закона и да има глоби.

Реално обаче предложението не се приема добре от рибарите и вместо да използва тоягата, Мария Даманаки реши да прибегне до моркова (според популярната българска поговорка), става ясно от съобщение в нейния блог. Тя предложи да се дават субсидии на рибарите, които ловят ... отпадъци. Става въпрос най-вече за найлонови торбички и пластмасови отпадъци.

Пилотна програма по идеята ще стартира още през този месец в Средиземно море, като рибарските кораби, включени в програмата, ще бъдат снабдени с подходяща екипировка за извършване на новаторския улов. Първоначално ловът на отпадъци ще се субсидира от ЕС, но идеята е постепенно това да се превърне в печеливш бизнес, който да няма нужда от специална финансова помощ.

Пилотният проект на ЕС не е първи по рода си. Подобна програма съществува в Северно море. Програмата се нарича KIMO и се организира от общини във Великобритания, Дания, Швеция, Норвегия и Финладния. 162 рибарски кораба участват в нея и до момента те са прибрали 200 тона отпадъци от водите на Северно море.

Според данни на британския ежедневник "Гардиън" в Северно море годишно се изхвърля улов от 1 млн. тона.

Водещи

Най-четени