Европейските Зелени искат мораториум върху добива на шистов газ 19.11 | 18:17

Докато не стане ясно какви рискове крие технологията на хидравличното разбиване

От Андриян Георгиев

Да бъде наложен мораториум върху проучванията и добива на шистов газ в Европа. За това се обяви евродепутатът Райнхард Бютикофер, който е заместник-председател на групата на Зелените в Европейския парламент. 

Подобно ограничение е необходимо, докато категорично не стане ясно какви рискове крие технологията на хидравличното разбиване за добиване на шистов газ, каза Бютикофер, който е на посещение у нас.

Мораториум върху проучванията и добива на шистов газ вече действа в няколко американски щата, съобщи Бютикофер. По думите му Европа трябва да се поучи от опита, който САЩ има в тази сфера, и да внимава с този вид гориво. Бютикофер е на мнение, че досега много от заплахите, свързани с добива му, са пренебрегвани.

Препоръката, която се отнася и за нашата страна, идва само ден, след като премиерът обяви, че е готов да приеме подобен мораториум, ако Народното събрание го поиска, пише Econ.bg

Георг Тупарев от партията на Зелените пък обяви, че наскоро Американското геоложко дружество за първи път е признало, че има връзка между технологията за добив на шистов газ и земетресения, предизвикани в район, където тя се използва. Потвърждението дошло след трус от 5,3 по Рихтер в Охайо.

От партия Зелените допуснаха, че проучването за шистов газ у нас може и да е започнало в района на село Рогозина, община Генерал Тошево. 

Междувременно проверка, разпоредена от министъра на икономиката, енергетиката и туризма, била установила, че в с. Рогозина се извършвал дълбок сондаж за проучване и търсене на конвенционален природен газ, съобщават от пресслужбата на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ). 

Проучванията се извършвали от "Геоинформсервиз" - унгарска  компания, подизпълнител на "Русгеоком БГ". "Русгеоком БГ" АД имала договор за търсене и проучване за нефт и газ, сключен през февруари 2004 г. от Министерството на околната среда и водите.

Установено е, че е направено проучване с радиоактивни изотопи, което е част от изследванията при търсене на нефт и газ и е рутинна процедура, многократно изпълнявана и на други обекти в страната. За конкретното изследване, на 16 ноември 2011 г. "Геоинформсервиз" била внесла изотопи и необходимата апаратура за изследването от Унгария през Румъния.