Екоексперти искат блатното кокиче за емблема на Свиленград 01.07 | 09:21

Според експертите след няколко години от него ще може да се добива суровина за фармацията

От Кремена Бедерева

Екоексперти предлагат блатното кокиче да стане емблема на Свиленград. Идеята е оповестена по време на дискусия за опазване и устойчиво ползване на блатното кокиче, която се състоя в граничния град в изпълнение на проект, финансиран по оперативната програма "Околна среда". Това съобщиха от община Свиленград.

Темата на проекта е "Възстановяване и опазване на защитената местност "Лозенски път" - влажна зона - находище на блатно кокиче, и устойчиво ползване на биологичните ресурси", а стойността му е 527 784 лева, уточниха от общината.

Сред участниците в дискусията са били представители на общините Хасково, Кърджали, Димитровград, на басейновите дирекции в Пловдив и в Плевен и на природозащитни организации, които посетиха защитената местност "Лозенски път" край Свиленград.

На мястото по проекта са изградени две беседки и път до находището, има и поставени информационни и указателни табели с подробни данни за района и за опазването на защитения вид. След приключването на проекта ще бъде осъществяван постоянен мониторинг на находището в сътрудничество с контролните органи, ще бъде осигурена охраната на защитената местност в периода на цъфтеж и бране, ще бъде контролирана и пашата в находището.

Според експертите след няколко години, когато напълно се възстанови популацията на блатното кокиче в "Лозенски път", ще може да се добива суровина за фармацията.

Водещи

Най-четени