Еколози: Олимпиадата в Сочи съсипва природата 11.05 | 13:50

Екоактивисти алармират за големите щети, които строежите на обектите за бъдещите игри нанасят на дивата природа

От Георги Георгиев

Малко над 1000 дни остават до следващите зимни олимпийски игри в Сочи и Русия се стреми да направи всичко възможно, за да се подготви в срок.

Според екоактивисти обаче ускорената работа по мащабните проекти ще бъде заплатена с опустошаването на природата в региона националния парк на кримския полуостров.

Около 70% от съоръженията вече са построени в черноморския курорт и в околните планини, съобщиха руските власти. Местните хора и еколозите обаче смятат, че цената е била твърде висока в екологичен план.

В своя защита организаторите на игрите обясняват, че една от основните им цели им е да направят игрите "зелени" и мерки като посаждането на нови дървета са повече от адекватна компенсацията за изкореняването на горите на мястото на бъдещите строежи.

Екологичното състояние в региона се следи единствено от местна неправителствена организация след като Greenpeace и WWF заявиха миналата година, че се оттеглят от процеса на наблюдение.

В момента строителните екипи работят без надзор правят каквото си искат, заявяват екоактивисти, цитирани от АФП. Тяхната дейност замърсява природата в националния парк Сочи. Пример за това местата за нелегално изхвърляне на строителни отпадъци, които отравят местните реки.

Местните хора казват, че отпадъците не са единствената опасност за здравето им. Като такава и оглушителния шум, който идва от строежа на магистралата между летището и ски пистите, която ще струва 8 млрд. долара. Големи щети е нанесла и построената снабдителна железопътна линия, която е опустошила природата по бреговата ивица на курорта.

Природозащитниците казват, че щетите биха могли да бъдат минимизирани ако в миналото строителите са се били вслушали в съветите им. Голяма част от проектите били планирани прекалено бързо и били засекретени.

От друга страна много от съоръженията били построени частично още преди да получат официалното разрешените от държавния орган е екологичен мониторинг. По закон без него е невъзможно да се започне строителство.

В последния публикуван списък на олимпийските проекти миналата седмица показва, че дори проектът за главния стадион все още не е официално одобрен. По времето когато експертите открили дефекти в него, вече било късно те да бъдат поправени.

Водещи