Еколози: Събарят "Златна перла", но на нейно място идват други 18.04 | 18:00

Промените в Закона за горите ще улеснят застрояването на уж защитената българска природа

От Андриян Георгиев

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България” приветства събарянето на първите пет сгради от незаконното вилно селище "Златна перла” в Природен парк "Странджа".

Обаче според природозащитниците проблемът със застрояването на природния парк продължава да е на дневен ред.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството отказва да промени спрения в съда общ устройствен план на Община Царево, който предвижда мащабно застрояване на крайбрежието на природния парк от Царево до Резово. От това се възползва Министерството на околната среда и водите, което ежемесечно одобрява на парче нови вилни селища в уж защитените територии на Природен парк "Странджа", посочват от "За да остане природа в България".

Междувременно готвените промени в Закона за горите ще улеснят появата на още много комплекси като "Златна перла” в българските природни паркове и други защитени територии, алармират еколозите.

От "За да остане природа в България" правят кратка ретроспекция на историята на незаконното вилно селище "Златна перла".

През 2006 г. благодарение на наглото отношение на местната власт, твърдят природозащитниците, и на инвеститора "Краш 2000” към българското законодателство и природа, комплексът "Златна перла” доби обществена популярност като един от най-емблематичните незаконни строежи в България.

Природозащитниците припомнят, че "Златна перла” стана причина през 2007 г. да бъде заличен Природен парк "Странджа" чрез съдебен иск на община Царево и инвеститора "Краш 2000”, което взриви общественото недоволство до невиждани за България мащаби.

Съдебният иск беше опит на общината и инвеститора да узаконят незаконния строеж, след като през 2006 г. незаконното строителство беше атакувано по административен и съдебен път от граждански организации, Окръжна прокуратура - Бургас, дирекцията на Природен парк "Странджа" и Министерството на околната среда и водите.

"Развитието на случая "Златна перла” през изминалите години показа, че силният обществен интерес е способен не само да ограничи съществено корупционните механизми в съдебната власт, държавната администрация и местното самоуправление, но и да защити държавните служители и магистрати, които имат желание да прилагат обективно българското законодателство”, коментират природозащитниците.

Коалицията "За да остане природа в България” пояснява, че началото на събарянето на незаконното вилно селище след 6 години на силен обществен интерес към десетките прокурорски, административни и съдебни процедури по случая "Златна перла” е доказателство, че и българската държава може да изпълнява законовите си функции, ако е налице будно гражданско общество.

Събарянето на "Златната перла” може да се приеме и за повратен момент в дейността на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК). До отстраняването на бившия ѝ началник инж. Иван Симидчиев ДНСК беше една от държавните институции, която открито толерираше незаконното вилно селище в Природен парк "Странджа", завършват от коалицията "За да остане природа в България”.

Водещи

Най-четени