Еколози искат гаранция за опазването на защитените територии на Витоша 12.12 | 11:59

Това стана на среща между еколозите, премиера Бойко Борисов и Мирослав Найденов

От Ивелина Георгиева

Еколози от Коалиция "За да остане природа в България" поискаха гаранции от правителството, че ще бъдат опазени от човешка ръка териториите на Витоша, които имат промяна в предназначението.

Това стана на среща между еколозите, премиера Бойко Борисов и земеделския министър Мирослав Найденов преди редовното правителствено заседание.

На срещата са коментирани някои въпроси за сервитута на крайречните гори, обясни Мирослав Найденов. Той поясни, че следващата седмица ще се сформира работна група с "Гражданска защита", защото почистването на речните корита е превенция от наводнения.

Двете страни са обсъждали и казуса с тежката наказателна процедура, която тече в момента срещу България за заменките на гори.

Председателят на Коалиция "За да остане природа в България" Тома Белев подчерта, че еколозите поощряват изграждането на железопътния и електротранспорт.

Строителството на метрото е пример за това как трябва да се усвояват европейски средства, вместо да отиват за безсмислени издълбавания по река Дунав, заяви Белев.

На срещата еколозите са представили своята позиция за бъдещия финансов период на ЕК и как по ОП "Транспорт" трябва да продължат инвестициите в ж.п и електротранспорт.

Министерството на земеделието и храните е приело аргументите на еколозите и днес ще се проведе среща в министерството. На тази срещата еколозите ще получат допълнителна гаранция, че защитените територии ще бъдат опазени от намесата на човешката ръка.

Водещи

Най-четени