Еколози искат да се търси наказателна отговорност за АЕЦ "Белене" 05.04 | 17:18

Отговорни били Симеон Сакскобургготски и Милко Ковачев

От Ивелина Георгиева

Природозащитници от различни организации изпратиха отворено писмо до Главния прокурор Борис Велчев, в което призовават да се потърси наказателна и имуществена отговорност от лицата, взели решение да бъде възобновен проектът АЕЦ "Белене".

Отговорни за това са бившият министър-председател Симеон Сакскобургготски и министърът на енергетиката в неговото правителство Милко Ковачев, заяви Петко Ковачев от ПП "Зелените".

Екоактивистите настояват да бъде потърсена наказателна отговорност и на използваните от тях български и чуждестранни консултанти.

В резултат от действията на тогавашните управляващи и фирмите, които са ги консултирали над 1, 3 млрд. лева са загробени в един неизгоден за България мегапроект, посочи Ковачев. Според него е крайно време да бъдат възстановени загубените пари на българските данъкоплатци.

"В мотивите на сегашните управляващи за отказа от "Белене" видяхме всички наши предложения и опасения, за които говорим от години", каза Тодор Тодоров от екологично сдружение "За земята".

Решението на правителството да се откаже от "Белене" зелените определиха като правилно, но закъсняло.

Те поискаха България да участва като страна в процедурата за оценка на въздействието на околната среда (ОВОС) на турската АЕЦ "Аккую", която е започнала миналата седмица. Според тях Турция е силно земетръсна зона, в близост е до България и строежа на атомна централа в този регион не би било най-доброто решение.

Освен това Турция няма опит и култура, как да процедира при евентуално критични ситуации, смятат още еколозите.

Ядрената енергетика не е проблем само на Турция, но тя засяга целия регион, заяви Тодор Тодоров.

Водещи

Най-четени