Еколози искат преразглеждане на концесията за НП "Пирин" 20.05 | 13:42

Повечето концесии на държавата или общините са сключени при неизгодни за обществото условия, твърдят природозащитниците

От Андриян Георгиев

Повечето концесии на държавата или общините са сключени при неизгодни за обществото условия, твърдят от коалицията от природозащитни организации "За да остане природа в България”, информира WWF.

От коалицията пледират пред държавните институции всички концесионни сделки за територии и природни ресурси да бъдат преразгледани, за да се актуализират цените, при които те са сключени.

Природозащитниците например посочват концесията в Национален парк "Пирин", която е позволила на фирма, собственост на офшорни компании, да застрои 995 дка от най-значимия природен обект в България срещу неясни условия.

Днес фирмата концесионер "Юлен" АД заплаща годишна концесионна такса в размер на 220 хил. лева, което води до цена от по-малко от 22 ст. за квадратен метър на година. Концесионната такса, която се заплаща от "Юлен" АД, е по-малка от дневния оборот на фирмата концесионер.

В момента правото на строеж в град Банско е около 1200 лева на кв. м. За срок от тридесет години, какъвто е срока на концесията в ски зона Банско, това прави около 40 лева на кв. м. годишно.

Природозащитниците напомнят, че в България са започнати проверки на Европейската комисия за неправомерната държавна помощ, оказвана на "Юлен” АД чрез непазарните цени, които тя заплаща за правото на строеж върху изключителна държавна собственост в Национален парк "Пирин".

Водещи

Най-четени