Еколози скочиха в защита на "Сините камъни" 09.04 | 16:00

Те работят за възстановяване на популацията на защитените видове

От Теодора Кокаланова

Екип от еколози работи усилено за възстановяване на популацията на европейския лалугер, както и за опазване на прилепите, които са на територията на парка "Сините камъни" в Сливен. Те са 31 вида. Извършва се мониторинг и проучване на мършоядните птици, както и на нощните грабливи птици. Еколозите са поставили в парка 150 хранилки за сови, както и къщички за горски видове прилепи.

За целта в Сливен до края на месеца ще бъде открит Природозащитен туристически център, който е част от проекта "Устойчиво управление и устройство на природния парк "Сините камъни", съобщи директорът на парка Фатме Мустафова. 

В центъра ще се помещава администрацията на природния парк и ще бъдат посрещани туристи, на които ще бъде предоставяна информация за забележителностите в парка. Проектът за управление на парка е на стойност повече от 3 680 000 лв., финансиран е по ОП "Околна среда" и трябва да бъде приключен до края на март 2015 година. 

Дейностите в него включват опазване, поддържане и възстановяване на природни местообитания на растения и животни; проучвания върху прилепите, бозайниците, птиците, както и изграждане на туристическа инфраструктура - кътове за отдих, маршрути и табели, предаде БТА.  

Водещи

Най-четени