Еколози скочиха срещу новия директор на парк "Витоша" 29.02 | 21:36

Според СДП "Балкани" Снежана Петрова е кандидатствала с фалшиви документи

От Андриян Георгиев

От Сдружение за дива природа "Балкани" са изпратили сигнали до Софийската районна прокуратура, Министерския съвет и Министерството на земеделието и храните за опорочен (по твърденията им) конкурс за директор на Природен парк "Витоша".  

В сигнала до институциите от "Балкани" настояват да бъде извършена пълна проверка на конкурса за избор на директор на Природен парк "Витоша", проведен съгласно заповед на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) Бисер Дачев. Според "Балкани" в рамките на процедурата е допуснато съществено нарушение при избора на класирания на първо място кандидат от конкурса - архитект Снежaна Петрова.

Мотивите на еколозите пред прокуратурата са следните:

Със заповед на изпълнителния директор на ИАГ за обявяване на конкурса е посочено, че "кандидатите трябва да представят документ, удостоверяващ трудов стаж или професионален опит по специалността от минимум 7 (седем) години, придобит след завършване на висшето лесовъдско образование”. 

Всички кандидати при подаване на документите за участие в конкурса са получили длъжностната характеристика на "Директор на природен парк”. В тази характеристика е записано, че изискване за заемане на длъжността е наличието на магистърска степен по "лесовъдско образование и/или екология и опазване на околната среда в областта на горските екосистеми”.

Съгласно сайта на фирма "Агролес проект" класираният на първо място кандидат – Снежaна Петрова, е с образование ландшафтен архитект. Следователно тя е допусната за участие и избрана при неспазване на изискванията на конкурса и нейния избор е нищожен и тя следва да се дисквалифицира.

"Считаме, че са налице съмнение за извършени престъпления, свързани с подправяне на официален писмен документ или издаване на официални документи с невярно съдържание след началото на конкурса, за да направят възможен избора на Снежана Петрова", се казва в мотивите на СДП "Балкани".

Водещи

Най-четени