Еколозите ще опитат да спрат проучванията за шистов газ и в Румъния 24.01 | 16:32

Готви се мирен протест пред румънското посолство

От Ивелина Георгиева

От Гражданското движение срещу проучванията и добива на шистов газ поискаха министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков да извади конкретни данни или документи, които да докажат, че активистите работят за международни ПР агенции и използват недостоверни източници.

Той изказа това мнение в понеделник (23 януари) в ефира на bTV.

Той досега не е назовал конкретно нито една фирма и нито един човек, заяви Борислав Сандов от Гражданското сдружение по време на пресконференция в БТА.

Той посочи, че в други страни за подобни обвинения от страна на висши държавни служители се искат оставки. Когато човек на толкова висок пост се обърне с подобни изказвания в публичното пространство, той поне дължи едно извинение, допълни Сандов.

На въпрос на iNews дали, ако енергийният министър не се извини, еколозите ще поискат оставката му, те отговориха, че ще поискат да поеме своята политическа отговорност, без конкретно да обясняват какво имат предвид.

Зад тези протест стоят само гражданите и на чисто граждански принцип защитиха земята и водата си, коментира Борислав Сандов.

"Ние искаме към нас да се отнасят нормално и да не се говорят клевети", казаха от движението.

Еколозите бяха горди с постигнатото до момента, тъй като решението за забрана на проучването и добива на шистов газ е обнародвано в Държавен вестник и влиза в сила от днес.

"Най-после се добрахме до първата стъпка, от това за което се борихме", каза Мариана Христова от сдружението.

Гражданската организация ще настоява оттук нататък гражданите да участват в контрола за спазването на забраната и да имат право да инициират проверки. Освен това, когато има нещо съмнително, контролните органи трябва да съдействат на гражданите, поискаха още еколозите.

"Дори да е прокаран един перфектен закон, какъвто бе този за ГМО храните, ако над него няма контрол, то той не върши работа, коментира още Мариана Христова.

Еколозите обявиха, че искат забраната за проучването и добива на шистов газ да бъде вкара като част от Закона за опазване на околната среда и въвеждането на задължителен ОВОС на всички сондажи още на етап "Проучване".

Фирмите, които правят проучвания за добив на газ, да нямат право да пазят в търговска тайна химикалите, които използват, както и гражданите да имат достъп до работните програми на фирмите, са част от исканията на еколозите.

От гражданското сдружение обявиха, че на 26 януари (четвъртък) ще излязат на мирен протест пред посолство на Румъния у нас, за да помолят нашите съседи да обърнат внимание на този проблем и да видят рисковете от подобни сондажи.

Еколозите се опасяват, че ако бъде замърсена водата в Румъния, то неминуемо може да се отрови водата и в България.

Демонстрантите ще внесат отворено писмо до румънския посланик, както и до министрите Нона Караджова и Николай Младенов.

"Нямаме намерение да влизаме в конфронтация с нашите съседи", посочи Ангел Славчев, национален координатор на гражданското сдружение.

С извоюваната от еколозите забрана за проучвания и добив на шистов газ, България става четвъртата страна, която забранява тази технология. Другите страни, в които действа тази забрана са Франция, Англия и Ирландия.

Водещи

Най-четени