Екоминистърът за НАТУРА: Тройната коалиция заложи бомбата и тя избухна 05.08 | 11:16

Димов солидарен с Шабла и Каварна, картирането на защитената мрежа е грешка, допусната само в България

От iNews.bg

"Заложена бомба със закъснител, която е избухна". Така министърът на околната среда и водите Нено Димов коментира по Нова телевизия ситуацията, създала се около забраната за земеделие и строителство в имотите, попаднали в защитените зони от НАТУРА 2000.

Димов уточни, че заповедта, която е издадена, не третира по никакъв начин акваторията, т.е. относно рибарството няма никакви забрани. Самата заповед обхващала единствено района, в който има понтосарматски степи.

"Не говорим за цялата територия, която е определена за НАТУРА. Това е един малък район, но аз не мога да не се солидаризирам с притесненията и ясното чувство за несправедливост на хората, които протестират в момента", подчерта Димов.

"Беше заложена бомба със закъснител и тази бомба избухна", отсече той. И допълни, че бомбата е била заложена по време на Тройната коалиция. Тогава правителството е възложило на екоорганизации да направят картирането на мрежата. 

"Това не се е случвало в нито една страна, която е членка на ЕС. Навсякъде са ползвани научни организации", обясни Димов.

По сигнал на "Зелените" еврокомисията завежда две дела за нарушаване на екологичните изисвания за района от НАТУРА 2000, които по-късно са обединени в едно общо дело. Сигналът е за 600 проекта - къщи за гости, ниви, ветрогенератори и др. в защитена зона на Калиакра.

По думите му "последната част на тази бомба със закъснител е от март месец тази година". Тогава служебното правителство поема ангажимент да издаде тази заповед като спешна мярка, за да не преминем към ефективни санкции.

"Аз рискувах и трябваше да избирам между това да прехвърля върху цялото общество стотици милиони санкции и дейности, които трябва да бъдат предприети в района или да издам заповед и да започна да се опитвам да минимизирам щетите", каза екоминистърът.

Той признава, че "това е очевидна несправедливост, но отмяната на заповедта означава санкции".

Протестите на хората от приморска Добруджа продължават и днес, а собственици на земи са блокирали пътя между село Българево и нос Калиакра. Протестиращите искат ревизия на НАТУРА 2000.

Водещи

Най-четени