Екоорганизациите искат диалог с инвеститорите и държавата 19.06 | 12:53

Проблемите не се крият само в ски пистите и застрояването

От Елена Кирилова

Представители на Коалиция "За да остане природа в България” заявиха, че търсят активен диалог по проблемите, предизвикали протестите в последните няколко дни. Те подчертаха, че са готови да седнат на една маса с всички засегнати страни, така че темата да бъде обсъдена внимателно.

Според Тома Белев от Асоциация на парковете в България проблемът не е само по отношение промяната на предназначението на имотите в горите и строителството с тях. На пресконференция днес, 19 юни, той обясни, че има и по-важни проблеми и те са свързани с предложението за удвояване на дърводобива в държавните гори, с изсичането на крайречните гори на голо, проблеми, свързани със строителството в горите без разрешение на собствениците на имоти.

Неправителствените организации настояват и занапред държавата да се заеме с охраната на всички гори, тъй като частните собственици, които са далеч от земите си, нямат възможност да ги охраняват непрестанно.  

Представителят на Сдружение за дива природа БАЛКАНИ Андрей Ралев определи като изключително важен фактът, че не е имало никакво обществено участие в гласуването на Закона за горите. Освен това не е спазен 14-дневният срок за обществени консултации, въпреки че са били внесени 10 становища от различни организации, така че е имало пълна липса на диалог.

Ангел Спасов от Гражданска група "За Витоша” потвърди, че несъгласието с плана за туристическа и ски зона "Алеко” е свързано с идеята Витоша да се превърне в неустойчив тримесечен курорт. Причината за това ще бъде, че освен ски, там няма да може да се предлага нищо друго.

Относно протестите неправителствените организации бяха категорични, че може би най-големият напредък за всички е, че обществото е дало заявка, че иска да се съобразяват с него, а не с интересите на олигарсите.

"Бяхме там да заявим, че има принципни проблеми, а ние искаме принципни решения за тях, а не договорки. Искаме да чуят, че имаме принципни проблеми с Конституцията, с европейското законодателство”, обясни Александър Дунчев от WWF България.

През последните няколко дни се засегнаха много въпроси, включително такива, свързани с туризма и регионалното развитие, но Законът за горите не може да решава подобни комплексни проблеми, заяви Веселина Кавръкова от WWF България. Тя подчерта, че трябва да се търсят други начини за решение на тези проблеми.

По думите й е крайно време да се разбере точно кои са засегнатите инвеститори и да се стигне до диалог между тях, неправителствените организации, гражданите и управляващите. Никой не застава против инвеститорите, стига те да са социално отговорни, да спазват закона и да се грижат последствията за околната среда да бъдат минимални.

Представителите на "Коалиция За да остане природа в България” призоваха гражданите да се включат в диалога по темата, като отправиха призив за ненасилие и толерантност. Все пак те подчертаха, че протестите не са организирани от тях, а са изцяло граждански, така че коалицията няма контрол върху случващото се.

"Бих попитала Цветан Цветанов, ако криминално проявени лица са присъствали на този протест, тогава защо тези криминално проявените лица не са в затвора”, отговори Кавръкова на въпрос, свързан с изказванията на министъра на вътрешните работи.

Относно протестите в района на Банско и Разлог, от Коалиция "За да остане природа в България” обясниха, че хората не знаят, че Законът за горите не засяга интересите на местното население, защото там работи Законът за защитените територии.

Водещи

Най-четени