Екопротест във Вашингтон срещу Тръмп на 100-я ден от управлението му 30.04 | 11:51

Милиардерът смята климатичните промени за измама, ще оттегли САЩ от Парижкото споразумение

От iNews.bg

Десетки хиляди хора протестираха вчера пред Капитолия във Вашингтон срещу рестриктивната екополитика на президента Доналд Тръмп. Докато държавният глава отбелязваше 100 дни от встъпването си в длъжност, срещу скептичните му по отношение на климата действия скочиха и редица знаменитости. Сред тях беше филмовата звезда Леонардо ди Каприо, поддържащ тезата, че "климатичните изменения са истина", предаде Франс прес, цитирана от БГНЕС.

В словото си на митинг вчера Тръмп говори за оттегляне от Парижкото споразумение (за климата, подписано пред 2015 г.), като междувременно подкрепя ползването на енергия, произведена от въглища и нефт, която най-силно замърсява околната среда.

"Той прави точно обратното на това, което е необходимо", каза машинният инженер Робърт Сийгъл, който работи по технологии за пречистване на въздуха.

Вместо емблематичното за държавния глава: "Да направим Америка велика отново", хората скандираха: "Да направим Америка умна отново" и "Да направим Америка готина отново".

Демонстрантите не пропуснаха да отбележат, че във Флорида, където милиардерът-президент обича да прекарва почивните дни, неговият комплекс "Мар-а-лаго" е застрашен от покачващите се нива на морското равнище.

"Ние сме мнозинството. Макар че той е на власт, мнозинството е срещу него", посочва учителят по музика от Мериленд Бил Дженкинс, намеквайки как Тръмп спечели неголяма част от популярния вот на изборите на 8 ноември.

Други лозунги призоваха за по-екологична икономика с по-голям акцент върху възобновяемите енергийни източници и предупредиха за опасността от бездействието на новата американска администрация.

Президентът вече определи промяната на климата като "измама" и дори заяви, че "концепцията за глобалното затопляне е създадена от и за китайците, за да стане производството на САЩ неконкурентоспособно".

Водещи

Най-четени