Екосистемата на черноморието е полуунищожена 20.08 | 13:30

Флората и фауната на Черно море намаляват главоломно през последните 20 години

От Йоанна Димитрова

Доктор Димитър Беров от Лабораторията на Морска Екология постави на дневен план проблема със замърсяването и застрояването на Черно море под друга форма. Никой досега не се е замислял, че замърсявайки водата унищожава изключително много морски растения и животни.

"Екосистемата на Черно море е типична за моретата в умерените ширини по европейското крайбрежие. От видовете растения и животни, които се срещат в Средиземно море, в България се срещат по-малко от 10%", коментира д-р Беров, като изложи становището си, че Черно море е бедно на растителни и животински видове, тъй като има ниска соленост.

Но не само това е причината за слабото разнообразие от флора и фауна. Д-р Беров разказа, че засиления строеж на хотели през последните 20 години, земеделието и фактът, че по-голямата част от канализацията на морските градове се излива в морето са причината да се загубят много морски представители на флората и фауната.

"Въпреки това, към момента има зони по крайбрежието, които имат висока представителност на видове риби, бозайници, дънни екосистеми", каза още д-р Димитър Беров.

Но това няма да е за дълго, ако не се вземат мерки за предпазване на морето ни от бъдещо замърсяване. Трябва да се приложат големи глоби и сериозно преустройване на градовете, както и да се започнат процедури по почистване на замърсената вода, доколкото това е възможно.

Водещи

Най-четени