Експерт: Преговорите по ТПТИ и СЕТА трябва да са по-прозрачни 14.05 | 20:33

Договорите със САЩ и Канада не трябва да се сключват, заяви Георги Христов

От iNews.bg

Договорите със САЩ и Канада не трябва да се сключват, защото облагодетелстват съвсем малък кръг от мултинационални корпорации, докато всички останали ще бъдем губещи от тяхното действие. Това каза за БНР Георги Христов - национален представител на кампанията срещу търговските споразумения със САЩ и Канада. Той оцени като "добра стъпка, но недостатъчна" решението на България и Румъния да отложат сключването на споразумение с Канада.

"Борбата от самото начало е срещу и двете споразумения, защото те и двете, де факто, не съдържат кой знае какви разлики помежду си. Освен това, за споразумението с Канада се говори като за по-малкото братче на споразумението с Америка, защото 42 000 американски компании, които оперират в Европа, имат офиси и в Канада. Така че, дори да не бъде подписано американското споразумение, те пак чрез СЕТА ще могат да се възползват от същите клаузи", обясни Христов.

И коментира:"СЕТА, освен това, е един нов вид договор, който за пръв път в историята на ЕС ще включва негативен списък за публичните услуги, което означава, че абсолютно всяка услуга подлежи на либерализация и това ще отслаби контрола на държавите, ще доведе до навлизане на множество компании, американски и канадски, на пазара. Държавите няма да имат възможност да предоставят публични услуги".

Той е категоричен, че преговорите по ТПТИ трябва да бъдат много по-прозрачни, а европейските стандарти - защитени.

 

"В СЕТА никъде не се споменава в 1600 страници принципът на предпазливостта, който е основен в европейското законодателство, и който означава, че един продукт, преди да се пусне на пазара, трябва да бъде тестван и да се докаже неговата безопасност, например, в областта на лекарствата сами можете да разберете колко важно е това", обясни националният представител на кампанията срещу търговските споразумения със САЩ и Канада. 

Водещи

Най-четени