Експертите: добра година за соларната енергетика 13.12 | 09:14

Нови мощности за 2 GW очакват в Канада и САЩ през 2011 г.

От Любомир Тасев

При нови мощности с капацитет от 1 гигават, 2010-та се оказа много добра година за слънчевата енергия в Северна Америка. 2011 г. може да е два пъти по-успешна.

Според нов доклад на IDC Energy Insights новата година ще дойде с над 2 гигавата нови мощности, както и ред нови възможности за фирмите и изследователите, които се опитват да намалят себестойността на соларния енергодобив.

По думите на водещия анализатор на програмата на IDC за възобновяема енергия Джей Холман, "въпреки че субсидиите са в голяма степен в основата на този растеж, младият отрасъл на слънчевата енергетика бързо прилага иновации, които повишават рентабилността на соларните системи и облекчават техния монтаж и поддръжка."

Изследването, озаглавено "Бизнес стратегия: тенденции в развитието на соларните инсталации в Северна Америка през 2011 г.", обхваща САЩ и Канада.

В него се отбелязва, че субсидиите в канадската провинция Онтарио ще продължават да стимулират ръста в сектора. Но изтичането на американската федерална програма за пряко финансиране при отсъствие на данъчен кредит в края на 2010 г. може да забави развитието на соларните паркове.

Без пакета от стимули за слънчевата енергетика в САЩ разпространението на слънчевите инсталации може да бъде ограничено.

Водещи