Елегантна градска кофа за компост? Защо не? 05.04 | 18:02

Контейнери за органични отпадъци произвеждат висококачествена почва

От Георги Георгиев

Днес компостирането е жизненоважна част от създаването на устойчива градска среда. За съжаление но малко урбанисти се включват тази идея в плановете си поради стигмите, които този процес носи.

Идеята за наличието на купчина огранични отпадъци, които бавно гният в гореща кутия, не звучи много хигиенично на повечето от нас. За да промени това възприятие индустриалният дизайнер Матю Азема (Mathieu Azema ) създава нова концепция за кофа за органични отпадъци със значително подобрен външния вид и улеснено използване.

Въпреки иновативния си дизайн кошчетата за компост не изискват от потребителя да променя своите навици на поведение. Той все още трябва да отиде до контейнера и да изхвърли органичните отпадъци (тук не става въпрос за българския потребител, който няма навиците и условията да изхвърля разделно отпадъците си).

Кошчето е снабдено със специален механизъм, който позволява на служителите, отговарящи за чистотата в града да завъртят контейнерите подобно на барабаните в пералните. Нивото на завъртане зависи от степента на декомпозиция на органичните отпадъци.

Така в края на процеса се получава богата на хранителни вещества почва, която е много по-добра от сега използваната в много градове химически обогатена пръст. Проектът е представен в yankodesign.com

Водещи

Най-четени