Елекромобили под наем тръгнаха по улиците на Брюксел 01.10 | 17:11

За да използват услугата, жителите на града трябва да отговарят на редица изисквания

От Георги Георгиев

Първите електрически автомобили, които могат да бъдат наети за определено време, вече се движат по улиците на Брюксел, съобщава БТА.

Автомобилите са с размерите на познатия модел Smart и макар да разполагат с четири седалки, са най-удобни, когато се използват от най-много двама пътници.

Наемането им става срещу плащането на гаранция от 200 евро, като цената на час е от пет до седем евро, в зависимост от това в кой момент от денонощието клиентът има нужда от услугата.

Засега тази възможност се предлага само за "редовни клиенти", които се регистрират в конкретен сайт срещу еднократна такса от 60 евро и плащат месечна такса от шест евро.

Наемът на такъв електрически автомобил за цял ден е 70 евро. Когато времето за ползване привърши, клиентът следва да върне колата на електростанцията, която предварително е посочил в сайта, и да я включи към системата за зареждане на акумулаторите.

Към бъдещите потребители на ековозилата има още няколко предварителни условия за ползването им - да са навършили 21 години, да имат книжка от поне две години, да не са причинявали катастрофа с ранени и/или материални щети и да не са били осъждани за нарушаване на правилата за движение в последните две години.

От тях се очаква също да не са оставали без книжка заради нарушение за повече от месец през последните 24 месеца преди регистрацията си в сайта.

Ако желаещите да ползват услугите с електромобилите отговорят на поставените условия, те получават безплатно зареден застрахован и почистен автомобил, както и денонощна пътна помощ и са освободени от таксите за паркиране.

Водещи