Енергията от биомаса била приоритет за правителството 19.01 | 14:25

България имала голям ресурс за оползотворяване на дървесина за производство на енергия

От Андриян Георгиев

Производството на енергия от биомаса щяло да бъде приоритет за правителството през тази година, е обявил министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов в Берлин вчера (18 януари), който е там като част от българската правителствената делегация, гостувала на германските си колеги, съобщават от пресслужбата на Министерството на земеделието и храните (МЗХ). 

Найденов е посочил, че България вече била изпълнила ангажимента си за производство на възобновяема енергия от ветрогенератори и фотосоларни системи, но България имала голям ресурс за оползотворяване на дървесината за производство на електро и топлоенергия. 

 Годишно в момента се добивали 5 млн. кубика дървесина, а само за санитарна сеч бил необходим двойно по-голям добив. Ако се използвала санитарната сеч, която трябва да се прави годишно, то можело да се произвежда електроенергия равна на производството на АЕЦ "Козлодуй” за една година, твърдял Найденов в Берлин.

Предимствата на този вид производство били, че щяло да бъде много евтино, щяла да се развие инфраструктурата в горите и щели да се създадат много работни места в икономически необлагодетелствани райони.

На въпрос от германския бизнес, дали страната ни има потенциал за развитие на добива от енергийни култури, Найденов е отговорил, че не съветва инвеститорите да се насочват към този вид култури, а по-скоро да заложат на конвенционалните, традиционни за България земеделски култури.

Въпросът за добива на енергия от биомаса е бил поставен и на срещата на министър-председателя с германския бизнес, като той също е обявил за приоритет този вид енергия.

От МЗХ посочват още, че на обяда, даден от канцлера Ангела Меркел за българската делегация, където също са засегнати теми в областта на земеделието, Германия е изразила подкрепата си за искането на България за достигане на максимално разрешените тавани за европейски субсидии още през 2014 г., вместо през 2016 г. Ако предложението бъде прието, пакетът за страната ни щял да достигне размер от 860 млн. евро през 2014 г. По думите на министъра, това щяло да е справедливо спрямо новите членки, които в момента са ощетени.

Също така по отношение на промените в Общата селскостопанска политика (ОСП), позициите на Германия и България се доближавали много, по думите на Найденов. Двете страни подкрепят по-умереното "позеленяване” на ОСП, подкрепата за младите фермери и опростяването на процедурите. Найденов обаче е посочил, че за страната ни е неприемливо определянето на 2011 г. като референтна за подпомогане на стопанствата. Според него по-подходящо е за базова за подпомагане година да се приеме 2014 г. като начало на новия програмен период.  

Водещи

Най-четени