Естествени хибриди има сред прилепите у нас 14.06 | 08:53

Предстоят проучвания дали новият хибриден вид е жизнеспособен, каза ръководителят на международна станция за изследвания на прилепите

От Кремена Бедерева

Два вида прилепи в каньоните на река Русенски Лом изненадващо създават хибридно поколение, за което предстоят изследвания дали е част от еволюцията на прилепите - един от най-разпространените видове бозайници.

Това съобщи в Русе Бърн Симерс, който е ръководител на международна станция за изследвания на прилепите в русенското село Табачка, създадена от института Макс Планк в Мюнхен.

Предстоят проучвания дали новият хибриден вид прилепи е жизнеспособен, дали може да създава следващо поколение, разказват изследователите. Те са докторанти над 12 държави - САЩ, Германия, Франция, Канада, Колумбия, Словения, Полша Великобритания и други страни.

Изследванията в село Табачка вървят вече пет години и ще продължат както до сега в сътрудничество с дирекцията на Природен парк Русенския Лом. Акцентът им е ехолокоцията при от различните видове прилепи - ползването на ултразвук за откриване на храна и вода и за ориентиране в пространството, разказа Бърн Симерс.

Проучва се и поведението на летящите бозайниците в дивата природа. Една от докторските дисертации е за разхода на жизнена енергия от прилепите при тяхното безпокоене от хората в пещерите.

България е избрана за научните изследвания поради запазеното състояние на дивите популации на прилепите, подчерта Бърн Симерс.

Водещи