Ето го виновника за лошото време! 10.07 | 16:57

Един феномен преобръща на 360 градуса климата в целия свят

От Лазар Тодоров

Знаете ли кое е явлението, което успява да покачи годишните температури на Земята с 0,5 градуса по Целзий? Този феномен се нарича Ел Ниньо – той има способността да промени мусоните навсякъде по света и по-този начин на места, където не е типично за тях, да донесе валежи или суша. Явлението представлява струпване на топла вода в Тихия океан.

Заедно с глобалното затопляне и топенето на глетчерите, и студената вода, които те носят със себе си, това може да предизвика много неприятни и изненадващи явления по света и особено в Европа. Обикновено синоптиците го свързват с типичните през последните 10 години горещини през лятото, но сега е особено интересно време, защото според учени през този му период той може да набере огромна сила и да промени до 90% от метеороличната обстановка по света. Много хора предричат, че това явление може да доведе до глобален глад, наводнения и дори войни.

Като всяко явление, и това си има своята противоположност, която се нарича Ел Ниня. И докато Ел Ниньо е събиране на топла вода, неговата противоположност Ел Ниня е струпване на студена вода в определени региони на Тихия океан.

Английският експерт д-р Кевин Е. Тренбърт работи за Американския национален център за изследване на атмосферата и обяснява в интервю за английския вестник Guardian какво представлява явлението Ел Ниньо и защо влияе така на странните климатични промени, които се случват навсякъде из земното кълбо.

Какво е Ел Ниньо?

Това е ненормално затопляне на централната и източната част на Тихия океан. В нормалното си състояние ветровете, които духат оттам, са в посока запад и са ниско над океана. Тези ветрове натрупват водата в далечната западна част на Тихия океан. И изведнъж океанът ни казва "има прекалено много топла вода тук". И така топлата вода се разнася навсякъде из океана. Този период трае около година до 18 месеца. Накратко казано, той се състои в рязко затопляне на температурата на повърхността на океана в района на тихоокеанското крайбрежие на Южна Америка и аномално разпределение на атмосферното налягане.

А Ел Ниня какво е?

Това е донякъде обратното на Ел Ниньо. Тя е версия на нормалните условия, при която, вместо топла вода, се събира студена вода на различни места. Времето е склонно да се люлее от едната крайност - от Ел Ниньо, в другата крайност на Ел Ниня.

Колко често се среща това явление?

Това е редовно явление, което се появява на всеки 3 до 7 години, последното по-силно наблюдавано е през 1997–1998 година. Като това в момента е най-силното такова за новото хилядолетие.

Какви са ефектите от него?

Топлата вода, която носи феноменът, означава повече изпарения, които охлаждат океана. Топлата вода се разпростира навсякъде из Тихия океан и стига далече до бреговете на Америка, като предизвиква много допълнителни валежи. Когато въздухът преминава през Тихия океан, където има много високи температури и следователно и валежи, те предизвикват изпарения, които трябва да отидат някъде. И те се пренасят към Атлантическия и Тихия океан. И поради тази причини мусоните, които духат в Индия и Югоизточна Азия, са склони да бъдат по-слаби и впоследствие на това Индонезия става по-суха, Австралия, както и части от Африка и североизточната част на Бразилия са склонни да бъдат устойчиви на засушаване.

Климатичните промени породени ли са от Ел Ниньо?

Има много променливост от един Ел Ниньо към друг през годините. Въпреки че валежите са склонни да бъдат по-силни в днешно време, защото водите са по-топли, там има и повече изпаряване. Разбира се, последиците от Ел Ниньо са и по-големи – на места, където има суша, сушите са по-тежки, а където има наводнения, те стават по-лоши.

Има ли някакъв начин да се предскажат промените?

Промените могат да се предсказват донякъде. И вместо да се вайкаме за това, че климатът се променя и не е същият, какъвто е бил преди 50 години, можем да си кажем: "Тази година ще бъде по-суха или по-влажна, затова трябва да засадим такива култури, които да отговарят на тези природни условия".

Колко е силен ефектът през тази година?

1333367Това не е съвсем ясно. Всичко започна по начин, който изглеждаше така, че ще има силно събитие, но очакванията не се оправдаха напълно. Това, което се случи в първата част на тази година, наподобява събитията от 1997–98 г. Ел Ниньо е събитието, което носи много големи последици след себе си, а колко големи ще са за нас през тази година, ни предстои да разберем.

Този феномен успява да промени времето не само в Южна Америка и Австралия, много добре се справя и с това да променя климата и на Стария континент. Например то донесе на Великобритания необичайно топло лято. А как влияе на нашата страна? Той успява да заформи студени циклони на север от България и по този начин носи студени фронтове и непредсказуемо време. От силни валежи, каквито имаше през май в Сърбия и през юни у нас, като станаха причина за тежки наводнения във Варна и Добрич, до разрушителната градушка, която удари София и региона преди няколко дни.