Ето как да се справим със смога 09.07 | 12:30

Пътна настилка подобрява качеството на въздуха

От Гергана Златкова

Холандски изследователи оповестиха, че са създали пътна настилка, която благодарение на химическия си състав поглъща смога и подобрява качеството на въздуха, предаде ЮПИ.

Изследователи от Технологичния университет в Айндховен покрили участък от път в град Хенгело, Холандия, с паваж с покритие от титанов диоксид, който отстранява замърсителите от въздуха и ги превръща в по-малко вредни химикали, пише в. Los Angelis Times.

За сравнение бил използван обикновен паваж върху съседна улица, допълва БТА.

Оказа се, че при добри метеорологични условия новата настилка, кръстена фотокаталитичен паваж, намалява с 45 на сто замърсяването на въздуха с азотен оксид, увериха изследователите.

Азотните оксиди, които се изхвърлят във въздуха от автомобили и електроцентрали, могат да реагират с други съставки в атмосферата и да образуват смог.

Резултатите от изследването разкриват потенциала на получените по този начин покрития за подобряване на качеството на живота най-вече в градските зони, където автомобилният трафик е голям, заяви американският специалист в областта на химичното инженерство Дейвид Браун. 

Водещи

Най-четени