Ефективни вятърни турбини - ако са добре подредени 14.07 | 16:43

Правилната подредба на вертикалните турбини може да увеличи ефективността им 10 пъти

От Георги Георгиев

Количеството произведено от вятъра електричество може да бъде увеличено поне десетократно благодарение на правилната подредба на турбините в централата.

До този извод достигнаха учени от Калифорнийския технологичен институт (Caltech) в резултат на проведено от тях уникално полево изследване на експериментална вятърна централа с размери два акъра, разположена на север от Лос Анджелис, съобщава physorg.com.

Тестовете са проведени от професора по аеронавтика и биоинженерство Джон Дариби и неговите колеги през лятото на 2010 г. Експерименталната площадка, известна като Полева лаборатория за оптимизирана вятърна енергия (FLOWE), съдържа 24 вятърни турбини с вертикална ос (VAWT) с височина десет метра и диаметър 1,2 метра.

Въпреки подобренията в дизайна на ветрогенераторите в последните години, този източник на възобновяема енергия остава доста неефективен, обяснява Дариби. Модерните вятърни централи използват турбини с хоризонтални оси (HAWT). Тяхната конструкция изисква поставянето им да бъде далеч една от друга, така че гигантските им перки да не се докосват и да не се образуват въздушни завихряния, които намаляват ефективността им.

Тази технология хаби ценни ресурси като земята, на която са построени турбините, инвестиции за построяването на често гигантските конструкции, както и самия вятър, който не се използва ефективно, смята Дариби.
Освен това HAWT турбините вредят на биоразнообразието в региона (избивайки птици и прилепи), шумни са и често биват определяни като загрозяващи пейзажа, допълва той.

Според учения решението е вместо върху отделните турбини, инженерите да се фокусират върху целия комплекс на вятърните централи и по този начин да максимизират ефективността им за улавяне на енергията от вятъра на по-малки височини.

"Въпреки че ветровете духат доста по-слабо на около 10 метра от земята, отколкото на 100 метра, глобална мощност на вятъра на това ниво е многократно по-голяма от световните нужди от електричество" обяснява Дариби.
Това означава, че достатъчно енергия може да бъде получена и посредством направата по-малки и евтини турбини, които са подредени по правилния начин.

Екипът открил, че ако всяка от вертикалните турбини се върти в противоположна посока на най-близките до нея, това увеличава ефективността и ще им позволи да се въртят по-бързо. Идеята дошла от       заниманията на Дариби в областта на динамиката на флуидите и интерференция, която се получава при движенията на рибни пасажи. Тя позволява на рибите да плуват по-лесно в група, отколкото когато са сами.

Полевите тестове на вертикалните турбини в различни конфигурации показали, че те могат да се поставят до пет пъти по-близо една до друга в сравнение със стандарните турбини, без това да пречи на работата им. Така шест VAWT турбини биха генерирали средно между 21 и 47 вата на квадратен метър, за разлика от HAWT моделите, за които числото е едва от 2 до 3 вата. Така може да се достигне до реално увеличение на ефективността на вятърните централи от близо десет пъти.

"Ние сме на правилния път, но това не означава, че мисията е изпълнена", казва Дариби. Следващата стъпка на учените ще бъде да увеличат ефективно мащаба на полевите демонстрации и да подобрят дизайна на турбините, използвани в пилотните изследвания. Така един ден ще бъдат създадени алтернативи системи, способни да променят сегашното статукво.

Водещи