Животът под антарктическия лед цъфти благодарение на древни гори 27.04 | 09:28

Преди около 34 млн. г. Антарктида се състояла от острови, обрасли с пищна растителност

От iNews.bg

Антарктическата покривка от сняг и лед крие огромен и богат ландшафт от вулкани, реки и езера.

Резултатите от първата експедиция към подледните утаечни породи показали наличието на останки от древни гори, хранещи обитаващите студените дълбини животински общества.

Езерото Уилънс е разположено под едноименния леден поток в югоизточната част на ледника Рос в Западна Антарктида. То се намира под почти километров слой лед, но независимо от това езерото е пълно с вода.

През януари 2013 година американски учени пробиха леда и взеха проби от водата в езерото, както и проби от утаечните породи на неговото дъно. В тях бяха открити микрофосили (изкопаеми остатъци, които може да се изучат само под микроскоп) на морски организми и вкаменен прашец от букови и иглолистни дървета.

Възрастта на прашеца е около 34 милиона години. В тези времена Антарктида се състояла от острови, обрасли с пищни гори и разделени от солени фиорди. Днес остатъци от тези древни растения предоставят необходимите хранителни вещества на съвременните животни.

Анализът на пробите вода от езерото също показал процъфтяващо микробно общество, което обитава в непрогледна тъмнина, при високо налягане и ниски температури.

"Приятно е да разбираш, че отдавна загинал живот днес храни съвременните микробни системи", разказва авторът на изследването Славек Тулащик (Slawek Tulaczyk) от Калифорнийския университет в Санта Крус.

Вижте живота под ледовете в Мегавселена.

Водещи

Най-четени