За пойните птички и зимата в големите градове 22.02 | 11:09

Снегът затруднява търсенето на храна и сега е моментът да помогнем на птичките

От Деляна Петкова

Снегът затрупва всичко и затруднява ритъма на живота ни. За малките птички, които не отлитат на юг обаче зимата може да се окаже смъртоносна - снегът им пречи да намират храна. От Българското дружество за защита на птиците коментират, че сега е моментът да им предложим храна.

Сред най-подходящите храни в тези условия са слънчогледовите семки, фъстъците или домашно приготвени смески от животинска мас и семена. Богатите на мазнини семена са най-ценни като хранителен енергиен източник за птиците.

В София най-често срещаните птици, останали да презимуват тук са пойни птички като синигери, чинки, черешарки, зеленики и други. Срещат се пет вида синигери - голям, син, черен, лъскавоглав, дългоопашат. А за да ги привлечем е достатъчно да направим или купим хранилка, съветват еколозите.

Да направим хранилка за птички е лесно - за това може да послужи обикновена пластмасова бутилка с две дупки, през които минава пръчка за кацане на птичките. Окачена на балкона и пълна със сурови семки, тя ще предостави истински деликатес за птиците.

Най-голяма е вероятността по този начин да привлечем голям синигер - с жълтото коремче, синьо-сиви крила и черната главица.

Синигерите, наричани още чичопей, са много активни, подвиждни и привличащи вниманието птици. През зимата те се хранят със семена и друга налична храна, но биологичната им роля в природата е да регулират числеността на редица видове насекоми, много от които са вредители по дърветата и другите растения. Поради това синигерите са желан помощник на овощари, лесничеи и т.н.

Синигерите "се борят" и с листоминиращия молец, който унищожава кестените. Интересен факт за тези дребни птички е, че на ден могат да изядат толкова насекоми, колкото е собственото им тегло.

Едно семейство отглежда по 2-3 люпила на година като всеки път броя на малките им е 12-14 малки. Така, изядените от семейство насекоми понякога достига няколкостотин килограма на сезон.

Водещи