За саниране са одобрени седем от 106 кандидатствали сгради 15.10 | 13:04

70% от разходите за санирането се поемат със средства на данъкоплатците

От Андриян Георгиев

Досега са подадени 106 заявления за подкрепа по програмата за енергийна ефективност на българските домове. Това каза в Перник Гергана Станимирова, експерт в звеното за управление на проекта към Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

В София са най-много кандидатстващите сгради - 28, в Южния централен  район са 27, най-малко са в Северозападния район - 6. 

Кандидатстват предимно сгради с до 15 апартамента, повечето са монолитно строителство с един или с два входа, има и малък брой панелни блокове.

Към 1 октомври одобрените заявления за саниране са за четири сгради в София и за три - в Хасково.

Допустими са само многофамилни сгради, в които 50% от разгънатата площ се заема от жилища с минимум шестима собственици и е най-малко на три етажа.

В подкрепа на хората работят петима проектни мениджъри в съответните райони, както и такива, които извършват обследвания за установяване на техническите характеристики и изготвянето на технически паспорти, каза още Гергана Станимирова, цитирана от БТА. 

Към програмата функционира фонд за жилищно обновяване, който предлага много ниска лихва за целия период на кредита - 6,5%, с възможност да спадне до 4,5%. Реално държавата поема 70% от разходите за санирането, посочи Станимирова. 

Досега са осъществени 56 информационни дни в 19 града.  Наблюдава се активизиране на гражданите и подаване на повече  заявления по данни на МРРБ.

Водещи

Най-четени