Забраняват всякакъв бизнес върху девствените плажове 11.02 | 16:29

Без строителство и концесии на „Иракли”, „Корал” и „Карадере”, предлагат ГЕРБ и РБ

От iNews.bg

Девствените плажове по българското Черноморие - "Иракли”, "Корал” и "Карадере”, ще бъдат защитени от застрояване и замърсяване. Те няма да бъдат отдавани на концесия и на тяхната територия няма да може да се извършва търговска или стопанска дейност.

Това предвиждат предложения за промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие на ГЕРБ и Реформаторския блок. Те са внесени между първо и второ четене, съобщи в парламента депутатът от ГЕРБ Ирена Коцева.

В закона се вкарва ново понятие "морски плажове за природосъобразен туризъм".

"С предложенията се цели съхранение на естественото състояние, запазване на екосистемите и недопускане на стопанска и търговска дейност", каза председателя на парламентарната комисия по регионално развитие Найден Зеленогорски от РБ.

Предложенията са съгласувани с Министерството на туризма и Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Предстои да бъдат разгледани на заседание на регионалната комисия и след това да влязат в пленарна зала.

Променя се и законовата дефиниция за морските курорти "Албена", "Златни пясъци", "Св. св. Константин и Елена", "Елените", "Слънчев бряг", "Дюни" и "Приморско". Досега те бяха определяни като "селищни образувания с национално значение", но с предложените промени те вече ще се наричат "национални курорти" и ще минат под контрола на туристическото министерство. В гласувания на първо четене законопроект тези морски комплекси бяха оставени под шапката на МРРБ.

 



Водещи

Най-четени