Забраняват риболова в районите с мъртви делфини 21.07 | 14:04

Уловът на калкан с дънни мрежи е основната причина за проблема, твърдят природозащитници

От iNews.bg

Риболовът във водите на Черно море в райони с популация на делфини ще бъде забранен. Такова решение бе взето днес на извънредна среща между премиера Бойко Борисов, министрите на земеделието и на екологията Десислава Танева и Ивелина Василева и екозащитни и неправителствени организации. Забраната ще е една от спешните мерки, които целят да се противодейства на появилия се от няколко седмици проблем с десетки изхвърлени на брега мъртви делфини.

"Ще издадем заповед, съгласно която в райони, в които има популация на делфини, риболовът ще бъде забранен. Тази заповед ще стане достояние и на органите за граничен контрол и на МВР”, съобщи Танева, цитирана от БГНЕС.

Главната причина за измирането на делфините в Черно море е улов с бракониерски дънни мрежи за калкан, които са със стотици метри дължина. Това вече няма да се случва в нашите води, обяви Атанас Русев от сдружение "Да запазим Корал”.

Той посочи още, че срещата е била много ползотворна и набелязаните спешни мерки, които да регулират и контролират случващото се в Черно море ще настъпят в законодателството и нормативните промени възможно най-скоро, още следващата седмица. Ще се консултират ресорните министерствата, заедно с техните колеги от Румъния и Украйна, където се надяваме, че примерът, който ще дадем да го приложат и те, допълни природозащитникът.

Водещи

Най-четени