Залесяват резервата "Сребърна" 09.11 | 11:09

Ограничаване разпространението на неместни дървесни видове

От Филипа Тодева

До края на годината територията на Поддържан резерват "Сребърна” ще бъде залесена с около  37 850 броя фиданки от видовете полски бряст, полски ясен, бяла върба, бяла топола и летен дъб. В момента се извършва подготовка на терена. Това съобщиха от РИОСВ Русе.

Залесителните мероприятия се осъществяват по проект "Ограничаване на негативното влияние на инвазивните видове и възстановяване на естествените местообитания чрез залесяване с местни видове в поддържан резерват "Сребърна”*, финансиран по Оперативна програма "Околна среда 2007-2013 г.”.

Целта на проекта е ограничаване разпространението на инвазивните (неместни) дървесни видове на територията на резервата като ясенолистен явор, пенсилвански ясен, айланд (див орех), акация, гледичия и аморфа. В резултат на извършено задълбочено проучване през 2011 г. е проведено маркиране, опръстеняване и пречупване единствено на дърветата от видовете: ясенолистен явор и пенсилвански ясен. Методът пречупване е осъществен върху площ от 64 дка, а опръстеняването върху площ от 343 дка в северната част на резервата, вкл. и на остров Девня.

Дърветата от видовете аморфа и айлант, акация и гледичия реално няма да се премахват от терена, но в резултат на проведените до момента дейности и последващото залесяване ще се "потисне” тяхното разпространение.

Водещи

Най-четени