Заменките на гори - кой ще е отговорен, ако ЕК ни накаже? 20.11 | 17:28

Според Найденов виновна е тройната коалиция, според природозащитници - Найденов

От Андриян Георгиев

Вероятно още до края на годината Европейската комисия (ЕК) ще вземе решение България да бъде осъдена за нерегламентирана държавна помощ заради заменките на гори, направени от правителството на тройната коалиция. Това каза министърът на земеделието Мирослав Найденов.

По повод изявлението на министъра природозащитниците от "За да остане природа в България" контрираха, че Найденов можел с една своя заповед да обяви заменените гори за държавна помощ и да изиска от собствениците им да възстановят разликата в цената или да върнат горите на държавата.

"Това автоматично ще спре наказателната процедура срещу България заради замените на гори, но не се прави вече три години", коментираха природозащитниците.

По думите на Найденов ако Европейския съд в Люксембург ни осъди по въпроса, държавата ще трябва да плати милиарди левове глоба или те ще бъдат удържани от структурните и земеделски фондове през следващия програмен период.

Според министъра единствената възможност тежката санкция да не бъде наложена, е заменените гори да бъдат върнати на държавата или да бъде доплатена разликата до пазарната им стойност. Това обаче едва ли ще се случи, коментира земеделският министър.

Водещи

Най-четени