Замяната на твърдо гориво с екобрикети помага за по-чиста среда 24.11 | 18:36

По въпроса най-важна била ролята на общините

От Ивелина Георгиева

Една от най-сериозните мерки за справяне с вредните емисии в атмосферата е замяната на твърдото гориво с екологично или т.нар. екобрикети. Това каза зам.-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева по време на кръгла маса за обсъждане на Национален план за действие по изменение на климата.

Според нея това е една от мерките, която се нуждае от помощ на национално ниво. Важно за нейното реализиране е да бъдат сменени насоките на програмите за социално подпомагане, тъй като голяма част от хората, които получават енергийни помощи, купуват най-евтините въглища с високо пепелно съдържание, смята зам.-министърът.

Трябва постепенно да се премине към висококалорични въглища или пелети, което означава, че трябва да се сменят печките и уредите за отопление на хората. Според Манева това е изключително сериозен проблем, тъй като осъществяването на промяната е обвързана със социалното подпомагане и все още не е намерено решение по казуса.

В момента по решаването на проблема работи междуведомствена група, в която влизат представители на няколко министерства. Те трябва да обмислят мерки, с които да бъдат подпомогнати хората, отопляващи се с твърдо гориво, да преминат на екобрикети.

Така постепенно ще се стигне до подобряване на качеството на въздуха и намаляване на запрашеността.

Друга мярка, която се нуждае от помощ на национално ниво, е постепенната подмяна на пясъка, с който се опесъчават пътищата, с безопасни за околната среда химични средства, посочи Манева. Тя смята, че за внедряването на мярката трябва да се направи програма за подпомагане на общините.

Отрасълът, който създава най-сериозни проблеми на климата, е енергетиката и трябва да бъдат взети сериозни мерки за него, каза още Манева. Транспортът и селското стопанство също са на челните места по замърсяване на климата.

За решаването на всички тези проблеми е много важна ролята на общините, каза още зам.-министърът по околната среда и водите. Вредните емисии се формират на местно ниво, т.е там, където живеем, затова е важна функцията на общините.

"Проблемите на транспорта, използването на нискокачествени горива в домакинствата има национален оттенък, но той се решава на местно ниво", коментира Манева. Хората трябва да знаят, какво да предприемат, за да заменят един уред с друг. В тази връзка мерките за подпомагане в национален план изменението на климата ще бъдат до голяма степен адресирани към местното управление, заяви още Манева.

Водещи

Най-четени