Започва есенната кампания срещу вредители по иглолистните дървета 01.09 | 17:10

Предвидените площи за третиране срещу вредителя са над 41 600 дка

От Кремена Бедерева

Най-опасният вредител за иглолистните култури и тази есен остава боровата процесионка, съобщават от Изпълнителната агенция по горите (ИАГ).

Като един от ефикасните методи за регулиране степента на нападенията и ограничаване на разпространението на процесионката експертите определят авиоборбата.

Предвидените площи за третиране срещу вредителя са над 41 600 дка. По научни данни разпространението на този вид гъсеница е със скорост 3 километра годишно, от по-топлите към по-хладните райони и е следствие от глобалното затопляне на климата.

Обработката на горските площи започва след предварително лесопатологично проучване, което потвърждава нападението от вредителя, допълва БТА.

От утре започва обработката на площи в района на Държавно горско стопанство - Кирково, на територията на Регионална дирекция по горите - Кърджали срещу този вид вредител, информират от ИАГ.

Горските насаждения ще бъдат третирани с биологични продукти за растителна защита, които са безвредни за хората и животните, но изключително важни за дървесните видове.

В края на август приключиха работните срещи, на които беше обсъдена есенната прогноза за очакваните нападения от болести и вредители и предвидените дейности за борба с тях.

Водещи

Най-четени