Започва процедура за ВиК инфраструктура в малки населени места 10.11 | 18:04

Отделени са 300 млн. лева за населени места с от 2 до 10 хил. жители

От Деляна Петкова

Започва процедура за изграждането на ВиК мрежи и пречиствателни станции в населени места с между 2 и 10 хил. жители, съобщават от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). За процедурата са отделени 300 млн. лева, осигурени по ОП "Околна среда".

Общините, които могат да кандидатстват, са определени съгласно последния доклад на страната ни по изпълнение на директивата за градските отпадъчни води.

Желаещите да участват в този проект, трябва да подготвят предложения за оценка. Крайният срок за подаване на документите е 15 август 2012 година. Преди това обаче общините ще трябва да преминат през етап на консултации и да получат становище за обхвата и основните параметри на проектите си, допълват още от МОСВ.

Акцентът по настоящата процедура е финансиране на проекти в напреднала фаза на подготовка, по които предстои да започнат или вече са започнали строителни дейности. Съгласно изискванията на програмата, изпълнението им трябва да приключи най-късно до края на 2014 г.

С реализацията на тези проекти страната ни ще увеличи дела на населението, включено към канализационна система, и ще постигне съответствие с Директива 91/271/ ЕИО за екологосъобразното пречистване на битовите отпадъчни води.

Водещи

Най-четени