Заради мръсния въздух: Над 8 000 души умират годишно у нас 24.01 | 19:41

10 са българските градове, които са най-засегнати, като в София е най-трудно да се диша, информира Мая Манолова по време на дискусия за качеството на въздуха

От iNews

Над 8 000 български граждани умират заради лошия въздух в големите градове. Тези данни изведе омбудсманът на България Мая Манолова по време на дискусия за качеството на въздуха, пише "Монитор".

Въздухът, който дишаме у нас е тема, която достигна своя пик през 2017 г., когато Съдът на Европейския съюз започна наказателна процедура срещу България. Затова се очакваше до 8-ми януари т.г. от Министерството на околната среда и водите да публикуват списък с взетите мерки, но това така и не стана.

Затова Манолова изведе стряскащи статистики, които показват колко е голям проблемът с въздуха. На глобално ниво умират по 3 млн. души заради завишените нива, а в Европа - 479 хил.

У нас на година починалите са 8 634.

"Данните трябва да ни послужат като светеща лампа да започнат действия за търсене на решения”, коментира омбудсманът. По статистики на Европейската сметна палата пък смъртните случаи заради лошото качество на въздуха у нас са общо 15 хил. За сравнение 800 са тези, които всяка година умират заради войната по пътищата.

10 са българските градове, които са най-засегнати, като в София е най-трудно да се диша.

В някои градове замърсяването е над 10 пъти над нормата. "Ако няма резултати, то може да се стигне до нови имуществени санкции към България, които ще са в размер на хиляди евро на ден или на месец”, допълни Манолова.

Най-засегнати в столицата са кварталите Красна поляна, Западен парк, Овча купел и Надежда. От Красна поляна пожелаха да бъде създадена комисия, която да даде точни данни за сериозността на проблема. "Сега виждаме само обещания и никакви действия”, коментира столичанката Десислава Малинова. По нейни думи проблемът вече е национален, а през зимата почти не е имало ден, в който да няма нива над нормата. На въпроса към коя институция да е Комисията, гражданите единодушно избраха омбудсмана.

Водещи

Най-четени