Засадиха 71 брези във "Врана" в кампанията "Пролетно чистене" 04.04 | 16:26

Столична община очаква до края на април да се включат над 12 000 софиянци

От iNews.bg

Кампанията на Столична община по пролетно почистване на София стартира със засаждане на 71 брези от учениците от 133 СОУ "Ал. С. Пушкин" в царския парк "Врана".

В различни места в града се извършват други залесителни действия, картират се сметища. Общината се надява тази година участващите доброволци и граждани да надхвърлят 12 000, каквато беше през 2015 г.”, заяви директорът на инспектората в Столична община инж. Веска Георгиева.

Тази година кампанията е разделена на три условни етапа. Първият започва от днес под надслов "Аз чистя и пазя моя квартал”. При него ще се чистят местата около жилищни сгради, паркове, площадки, предвижда се и засаждане на растителност.

Паркът "Врана" е създаден от цар Фердинанд и в продължение на десетки години в него е бил изграден великолепен парков ансамбъл. За целта като "строителен материал" използват декоративната растителност. Впечатляващо е голямото разнообразие от 821 дървесни, храстови и тревисти вида от 118 семейства и 435 рода на територия по-малка от 100 хектара, разказа ръководителят на парка Митко Петров, цитиран от БГНЕС.

Днес за него е трудно да каже точно колко са растителните видове, но смята, че са поне няколко стотин. Засаждането на брезите е възстановяване на съществуващи места, където е расла бреза. Този вид навсякъде в България и в Софийското поле боледува много и "Врана" не прави изключение.

Директорът разказа на учениците, че паркът тук е уникален с откритите си пространства – те са пет, а целият парк е 986 декара. На този етап само около 30% от територията на парка е достъпна за посетители, останалото е в реконструкция. Откакто е отворен за посетители обаче идват много млади хора с малки деца. Той похвали посетителите, че много пазят парка.

Петров показа оранжериите в близост до новозасадените брези, които по разказа му не са за стопанска дейност. Това е бил класьорът – сбирката на Фердинанд от редки, екзотични видове, която се е поддържала. Това нещо в момента е в разруха и би трябвало да се възстанови, подчерта директорът.

В следващите два етапа – от 11 април до 17 април, под надслова "Чиста и зелена София” ще се чистят и озеленяват училищни дворове, ще се садят дървета и ще се възстановяват пейки. В етапа "Привлекателни и уютни места за отдих и туризъм” от 18 до 27 април, пък се предвижда почистване на територии около манастири, крайградски места и зони за отдих, озеленяване на свободни площи.

Всеки, който иска да се включи ще може да получи отговори на своите въпроси на тел: 9870606, както и на интернет страницата на Столичен инспекторат. За участниците в чистенето общината ще осигури чували, ръкавици, посадъчен материал, боя и четки.

В засаждането на дърветата в парка се включиха и известни личности, сред които и Адриан Рачев – Румънеца, от известният рап дует "Румънеца и Енчев".

Водещи

Най-четени