Засадиха фиданки от космат дъб в землището на с. Понор 12.11 | 13:28

Засаждането е част от възстановяването на горски местообитания в защитена зона "Драгоман" с местни видове

От Кремена Бедерева

Доброволци засадиха фиданки от космат дъб в землището на с. Понор, съобщиха от Сдружение за дивата природа "Балкани".

Младите дъбчета са на една година и са произведени от жълъди, събрани от района. Засаждането е част от възстановяването на горски местообитания в защитена зона "Драгоман" с местни видове – космат дъб, цер, дива круша, съобщава БТА.

Преди години районът е бил залесен изкуствено с черен бор, който не е типичен за тази местност, а по-късно пожар е унищожил местообитанието. Поради сухото лято и каменистия терен много от засадените напролет фиданки не са оцелели. Засаждането ще продължи и следващата пролет.

Използването на контейнерни фиданки е много подходящо за места, където почвата е плитка, а теренът – каменист, каквато е ситуацията около с. Понор. При този вид фиданки коренът е обграден с почва при засаждането, което увеличава шансовете за оцеляване.

Засаждането е част от проект "Съхраняване на генетичния фонд и възстановяване на приоритетни горски хабитати в НАТУРА 2000 зони" на Сдружение "Инициативна група "Витоша", Горска семеконтролна станция – София, и Изпълнителната агенция по горите.

Водещи

Най-четени