Засаждат нови дървета на ключови софийски булеварди 11.11 | 15:58

Столицата ще се сдобие с 450 фиданки на мястото на отстранени стари

От Гергана Златкова

През ноември ще започне засаждане на нови дървета по улици и булеварди в София. До края на годината ще бъдат засадени над 450 фиданки на мястото на отстранени стари. Дървета като явор, ясен, чинар, кестен и акация ще допринесат за озеленяването по столичните улици.

От 2012 г. до сега са засадени над 1300 броя нови дървета. Благоприятното време за това освен през есента е и през пролетта. 

Засаждат се видове по-устойчиви на градската среда като чинар, ясен, явор.

Предвижда се от втората половина на ноември да започне засаждане на кестени, чинар, кълбовиден ацер (вид явор). На ул. "Цар Иван Асен ІІ" ще бъдат засадени 90 дървета от вида кълбовиден ацер (вид явор).

50 нови дървета ще бъдат засадени по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви". Те ще са чинар и бреза (копривка). Нови 30 липи ще има по бул.»Драган Цанков».

Чинар и пирамидален ацер  ще озеленят  бул.”Васил Левски”. Подмяната на стари и опасни дървета по булеварда с нови започна. В участъка между ул."Аксаков” и ул."Граф Игнатиев”  през лятото на 2012 г. част от тополите по бул.”Васил Левски” бяха подменени с нови чинари.

Това ще продължи. 40 чинари ще бъдат засадени в участъка от бул.”Цар Освободител” до бул.”Граф Игнатиев”, а 15 фиданки от вида пирамидален ацер ще  има в участъка от Сточна гара до бул.”Дондуков”.  

Засаждането на фиданките ще се извърши по определен от дирекция "Зелена система” на Столична община график. 

Водещи

Най-четени