Застрояването на Странджа е блокирано. Засега 04.10 | 13:53

ВАС отмени прекратяването на делото срещу общия устройствен план на Царево

От Андриян Георгиев

4-годишното дело срещу плана за застрояване на община Царево продължава своя път в съда, след като 5-членен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени определение на съда отпреди месец, с което делото бе прекратено. Тогавашното решение е било взето в нарушение на българското и международното природозащитно законодателство, твърдят от Коалицията "За да остане природа в България".

Общият устройствен план на Царево бе обжалван в съда от "За да остане природа в България" през 2008 г. за да не се допусне застрояването на хиляди декари по южното Черноморие, преобладаваща част от които се намират в Природен парк "Странджа".

През 2009 г. екоминистърът Нона Караджова е отменила становището по екологичната оценка на плана, като несъвместимо с изискванията за опазване на ПП "Странджа" и защитените зони от Натура 2000 в община Царево.

С настоящето си определение съдът прекратява практиката си (която според природозащитниците е "порочна"), съгласно която до сега природозащитните организации нямаха право да обжалват устройствени планове, приети в нарушение на екологичното законодателство.

"Липсата на качествени обществени консултации и забраната за обжалване на устройствени планове в Закона за устройство на територията, които доведоха до хаотичното презастрояване на Черноморието и планините ни, бе причина за завеждането на дело в Комитета за прилагане на Орхуската конвенция за участието на обществеността и достъп до правосъдие по въпроси, свързани с опазването на околната среда", посочват от "За да остане природа в България".

Въпреки че окончателното решение на комитета по случая все още не е оповестено, ВАС се е позовал пряко на Орхуската конвенция и на съдебната практика на Съда на европейските общности в Люксембург относно обжалваемостта на устройствени планове от страна на граждански организации.

От Коалицията "За да остане природа в България" призовават министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова да отмени заповедта за одобрението на общия устройствен план на Царево, с което да се прекрати безкрайното протакане на делото в съда и чрез нова процедура по разработването на екологична оценка и устройствен план да се гарантира устойчивото развитие на община Царево и опазването на Природен парк "Странджа".

Водещи

Най-четени