Затягат контрола върху отпадните води 20.11 | 17:38

Продължава и активният контрол на РИОСВ за управление на отпадъците

От Андриян Георгиев

 

През изминалия месец акцент в контролната дейност на 16-те регионални инспекции по околната среда и водите (РИОСВ) са били проверките, свързани с контрола на отпадъчните води и правилната експлоатация на пречиствателните съоръжения, съобщават от Министерството на околната среда и водите.

За заустване на отпадъчни води без разрешително екоинспекциите във Варна и Монтана са издали наказателни постановления на фирми на обща стойност 7000 лв. Санкциите са за това, че тези фирми не поддържат пречиствателните съоръжения в изправност. Подобни актове са създадени и срещу фирми в Пазарджик, Велико Търносво, Шумен, Търговище, Хасково и Кърджали.

РИОСВ-Бургас е наложила месечна санкция в размер на 31 972 лв. на "Вики Инвест” ЕООД, гр. Пловдив, стопанисващо пречиствателната станция за отпадни води "Елените”, за неспазване на нормите за качеството на крайбрежните морски води.

През изминалия месец от РИОСВ-Варна, Перник и Плевен са издадени 18 наказателни постановления на обща стойност 44 000 лв. на фирми, които не са подали в срок годишните си отчети за управлението на отпадъци за 2010 г. РИОСВ-Благоевград е наложила санкция в размер на 7000 лв. на ЕТ "Гергана 2004 - Гергана Попова” за транспортиране на отпадъци без регистрационен документ.

През изминалия месец приключиха проверките на дейността на 17 производители и вносители на цимент от Пловдив, София, Бургас, Варна, Хасково, Плевен и Враца. В четири от проверените фирми са констатирани несъответствия в информационните листове за безопасност, за което са издадени задължителни предписания.

С глоба от 20 000 лв. е санкционирано "Пътища Стара Загора” ЕАД за неизпълнение на дадено предписание за възстановяване на нарушен терен, засягащ защитена зона "Река Мочурица”. При всекидневните проверки в резерват Купена са заловени нарушители, извършващи незаконна сеч, за което са съставени актове от РИОСВ-Пазарджик.

Общо за страната през октомври са проверени 1 465 обекта и са дадени 974 предписания за отстраняване на констатирани нарушения. Съставени били 96 наказателни постановления на обща стойност 236 400 лв. Постъпилите суми по наложени санкции са на обща стойност 67 017 лв.

Подробна информация е публикувана на ниво "Контролна дейност” на интернет страницата на МОСВ moew.government.bg.

Водещи

Най-четени